Noutati Despre noi Oferte Galerie foto
HOME      CONTACT     GUESTBOOK
Noutăţi
 
04.02.2009   Corinne Abplanalp
 
observarea urşilor ca instrument de administrare a animalelor sălbatice din Parcul Naţional Piatra Craiului, România
În noiembrie 2008, stagiara noastră elveţiană Corinne Abplanalp din localitatea Wädenswil, studentă la Facultatea de Ştiinţe Aplicate din Zürich – Departamentul pentru Ştiinţele Vieţii şi Administraţia Facultăţilor – şi-a încheiat studiile universitare cu lucrarea de licenţă. Subiectul lucrării sale a fost “Observarea urşilor ca instrument de administrare a animalelor sălbatice din Parcul Naţional Piatra Craiului, România”. Coordonatorii lucrării au fost dl. dr. Klaus Robin din partea elveţiană şi dl. Neguş Şerban de la ICAS, Institutul de Stat pentru Cercetarea Animalelor Sălbatice din Braşov. Lucrarea a fost evaluată cu 6, nota maximă. Îi dorim lui Corinne toate cele bune şi mult succes pe mai departe în carieră.
 
23.10.2008   Transferul lui Crai
 
În 23 octombrie, lupul Crai a putut în sfârşit să se instaleze în noul lui cămin din rezervaţia de urşi de la Zărneşti. După ce lupoaica Poiana, partenera lui, a murit în luna mai în vârstă de 12 ani, situaţia a devenit tot mai dificilă pentru Crai în ţarcul lui din valea Bârsei şi am înţeles că trebuia să găsim altă soluţie pentru el. Îi mulţumim mai ales doamnei Cristina Lapis, fondatoarea rezervaţiei de urşi, care s-a declarat dispusă să-l integreze pe Crai în rezervaţia de urşi. În 23 octombrie a sosit ziua cea mare. Peter Sürth, care ne-a ajutat la creşterea lui Crai şi Poiana în cadrul Carpathian Large Carnivore Project, Katharina şi Markus, un voluntar din Elveţia, îl transportă pe Crai în noul lui ţarc. Acolo Crai se află în compania lui Croc, un lup de 6 ani care provine din grădina zoologică de la Piatra Neamţ şi care urma să fie eutanasiat acolo ca urmare a închiderii grădinii zoologice.
 

 
22.10.2008   2 urşi au fost aduşi în rezervaţia de la Zărneşti
 
În cursul acestei veri am putut aduce 2 urşi tineri în rezervaţia de la Zărneşti. Rezervaţia „Libearty“ de la Zărneşti a fost înfiinţată de către doamna Cristina Lapis, fondatoarea Asociaţiei Române de Protecţie a Animalelor „Milioane de Prieteni“. Cu ajutorul unor organizaţii străine pentru protecţia animalelor, printre altele WSPA, s-au putut construi până în prezent 2 ţarcuri pe un teren de 70 ha, dat în concesiune de către Primăria oraşului Zărneşti. În aceste ţarcuri trăiesc urşi care au fost ţinuţi în captivitate de către persoane particulare. Cea mai mare parte din urşii aceştia au avut o soartă foarte tristă şi umilitoare până au putut fi transferaţi în rezervaţie. Ei nu cunoşteau pământul natural pe care să se poată mişca în voie, erau ţinuţi în cuşti extrem de strâmte şi erau hrăniţi deficitar resp. subnutriţi. Aşa este de ex. Max, un urs care are între timp 30 ani, orb şi fără simţul mirosului, pentru ca deţinătorul său să-l poată prezenta fără niciun pericol turiştilor, care se puteau fotografia cu el contra cost în faţa castelului Peleş.
Lângă aceste ţarcuri s-au construit o unitate de carantină, un centru de instruire şi o zonă pentru urşi tineri. Centrul pentru vizitatori este încă în construcţie. Rezervaţia de urşi se poate vizita, chiar dacă centrul pentru vizitatori nu a fost încă inaugurat. Dacă doriţi să vizitaţi rezervaţia, vă rugăm adresaţi-vă către noi printr-un mail trimis de pe această pagină web.
 
În iunie 2008 ne-a vizitat o familie de germani care călătoreau cu cortul prin România. Ei ne-au povestit că înnoptaseră într-un sătuc în apropiere de Târgovişte. Acolo au auzit despre un urs tânăr care rămăsese orfan şi pe care îl luase în îngrijire o familie. Între timp, ursul avea cca. 5 luni şi făcea deja stricăciuni mai mari în grădină şi la casă. Familia nu ştia cum să procedeze şi vroia să scape cu plăcere de urs, însă fără să intre în bucluc, bineînţeles, deoarece în România este interzisă creşterea de animale sălbatice în gospodării particulare. Noi am anunţat-o pe doamna Lapis, iar ea s-a deplasat cu medicul veterinar în satul respectiv şi ursul a fost transferat în rezervaţia Libearty.
La început au existat dificultăţi mari şi în unitatea de carantină din rezervaţie, pentru că micul urs refuza să mănânce hrana adecvată pentru urşi, se încleşta cu ghearele de grilaje şi urla toată ziua. El fusese obişnuit să mănânce de la masa oamenilor şi fusese tratat de aceştia exact ca un bebeluş uman: avea voie să doarmă în pat şi era plimbat ţinut de una din labele din faţă. Acestea nu se mai întâmplau acum în rezervaţie; el trebuia să înveţe să devină un urs adevărat. Din păcate, un asemenea urs nu mai poate fi eliberat în pădure, într-un mediu complet sălbatic.
 
Al doilea urs tânăr ne-a ieşit literalmente în cale în luna august! Eram pe drum cu un grup de turişti pentru a observa urşi bruni „veritabili“ în pădure, când l-am văzut pe acest urs tânăr, foarte slăbit, şezând pe drum. Deşi avea o rană deschisă imensă la picior şi tot piciorul era sclintit şi scos din articulaţii resp. fracturat, ursul a fugit iute ca fulgerul în pădure şi a putut fi prins numai graţie acţiunii rapide şi inimoase a pădurarului care ne însoţea şi a ghidului nostru. Păstrarea tânărului urs în stare prinsă până la sosirea medicului veterinar s-a dovedit foarte dificilă deoarece ursul era foarte sălbatic, în ciuda rănirii lui grave.
Fiindcă rana nu a putut fi operată la Braşov, ursul a fost dus în noaptea aceea la spitalul veterinar din Bucureşti. În ciuda infecţiei avansate şi a slăbiciunii fizice a tânărului urs, a putut fi evitată amputarea piciorului acestuia prin mai multe operaţii. După mai bine de o lună, ursul însănătoşit a fost transferat în rezervaţia de urşi Libearty de la Zărneşti. Pentru mai multe informaţii şi eventuale donaţii pentru întreţinerea rezervaţiei de urşi, vă rugăm accesaţi site-ul: www.milioanedeprieteni.org.  
 
© sc CARPATHIAN NATURE TOURS srl Mitglied AER   ECO Romania